Αλλάζοντας και πως να αντιμετωπίσετε την αλλαγήΚατάσταση τώρα


Αυτή τη στιγμή περνάμε παράξενες καταστάσεις. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο με πολλές αλλαγές. Κοινωνικές, υγειονομικές, οικονομικές, επαγγελματικές. Έχουμε και έναν ιό που μας περιορίζει. Μας δημιουργεί πρωτόγνωρα αισθήματα.

Περνάμε πολύ καιρό απομονωμένοι, στο σπίτι, για να βγούμε πρέπει να ακολουθούμε μια ρουτίνα που πολλοί από εμάς δεν συμφωνούν, ίσως νιώθουν ότι έχουν περιοριστεί, δεν το καταλαβαίνουν. Πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, υπάρχει μια απομόνωση.


Φόβο μαζί με θυμό, αγανάκτηση μαζί με θλίψη και ανασφάλεια.

Τα παιδιά είναι περισσότερες ώρες μαζί μας, ίσως πιο πολύ από ποτέ. Ζευγάρια που τα κατάφεραν τον Μάρτιο, τώρα πάλι μαζί…….ρουτίνα, μη ελευθερία. Φίλοι μακριά, επικοινωνία με κομπιούτερ και κινητό είναι πια μια καθημερινότητα.


Και από πάνω έχουμε και την τηλεόραση, τα νέα, να μας βομβαρδίζουν με αρνητικότητα, φοβίες και αλλά πολλά.


Πως λοιπόν αντιμετωπίζεται αυτή η αλλαγή; Σε αυτό το μπλογκ γράφω κάποια πράγματα που με βοηθάνε προσωπικά. Ακολουθώ μια σειρά, κάποιες μεθοδολογίες και υπάρχουν και κάποιες ασκήσεις, γιατί άλλο η θεωρία και άλλο η πρακτική.

Όλες οι ασκήσεις παίρνουν δευτερόλεπτα…..άντε λεπτά. Η συμβουλή μου λοιπόν είναι να τις κάνετε, δοκιμάστε τες κάποια στιγμή. Θα δείτε τις αλλαγές άμεσα.Περί Ελλήνων

Στην Ελλάδα μια από τις πιο χρησιμοποιημένες λέξεις/εκφράσεις είναι «δεν γίνεται». Δεν ξέρω το λόγο, σε άλλο μπλογκ ίσως να μιλήσω πιο πολύ για αυτό το θέμα. Είναι στη φύση μας; Προσωπικά δεν νομίζω. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι περνάμε από το 2008 κάποιες κρίσεις; Προσωπικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολίτικες, υγειονομικές; Φυσικά.

Ίσως είναι και η ψυχολογία μας.

Είναι πολλά. Το γεγονός όμως είναι ότι το ακούς συχνά. Από όλους. Από φίλους, από υπηρεσίες, από την κοινωνία. Δεν αλλάζουμε. Είμαστε έτσι. Πάντα έτσι είμασταν. Είμασταν όμως; Είμασταν;


Σκέφτηκες όμως ποτέ ότι υπάρχει και μια άλλη μεριά; Ότι ίσως γίνεται; Και δεν εννοώ να γίνεις σούπερ θετικός, Αμερικάνος όπου όλα είναι δυνατά (που ίσως θα μας έκανε καλό μέχρι ενός σημείου), η να ζεις στο δικό σου κόσμο και πραγματικότητα. Δεν σου λέω να αλλάξεις με αυτό τον τρόπο.

Απλά να ρωτήσεις τον εαυτό σου. Μήπως γίνεται; Αν θα μπορούσε να γίνει, πως εγώ θα έπρεπε να είμαι; Το περιβάλλον μου; Υπάρχει κάποιος που το έχει είδη κάνει;


Άρχισε από το ποια θα ήταν η ιδανική κατάσταση με όσα έχεις αυτή τη στιγμή. Τώρα έχεις την αρχή, σαν ένα σύστημα πλοήγησης…..ξέρεις από που φεύγεις. Μπορείς να βάλεις τον προορισμό.

Σκέψου ότι γίνεται…..άλλαξε αυτό πρώτα. Γίνεται; Επανέλαβε, πες το να το ακούσεις……..Ναι γίνεται. Απλά δεν ξέρω πως……ακόμη.