Οι διαστάσεις της Ελληνικής κουλτούρας
ΓΝΩΘΙ Σ ΑΥΤΟΝ - Γνώριζε τον εαυτό σου και "ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ", δηλαδή απόφυγε να θεωρείς περιττή και άχρηστη οποιαδήποτε πληροφορία, απόφυγε να στρέφεις το βλέμμα, το νου και την καρδιά σου μονάχα σε κάποιο μικρό τμήμα του συνόλου.


Δημοκρατία είναι η άσκηση του λαού στο "άρχειν και άρχεσθαι", δηλαδή στο ασκεί και να δέχεται εξουσία. Προϋπόθεση στην άσκηση εξουσίας είναι η αυτοκυριαρχία, δηλαδή το "άρχειν εαυτόν". Η αυτογνωσία λοιπόν είναι το κλειδί στο "άρχειν εαυτόν".

Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει αν οι άνθρωποι δεν αποκτήσουν αυτογνωσία, αφού δίχως αυτήν δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως αυτόβουλοι, κυρίαρχοι, υπεύθυνοι και ανιδιοτελείς πολίτες.


Μόνο όταν ξέρεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό.

Και στην περίπτωση της Ελλάδος μιλάμε για την κοινωνική, οικονομικοί και πολιτική κρίση.


Δεν μπορείς να λες απλά ότι φταίει ο Έλληνας που είναι έτσι. Δεν μπορείς να είσαι άρρωστος από πνευμονία και να παίρνεις φάρμακα για την πίεση περιμένοντας να φτιάξεις. Φαντάσου σαν γονιός να έλεγες ότι φταίει το παιδί σου που έχει προβλήματα εκμάθησης. Θα κάτσεις να βρεις λύσεις για τις δυσκολίες εκμάθησης του. Αυτό γιατί νοιάζεσαι. Γιατί το αγαπάς.


Το θέμα σε αυτό το blog είναι μια μελέτη, ίσως μια από της μεγαλύτερες παγκοσμίως μελέτες που έχουν γίνει ποτέ στον κόσμο, περί διαστάσεων της κουλτούρας (cultural dimension theory) κάθε χώρας. Την μελέτη Hofstede.


Hofstead

Η θεωρία του Hofstede περί διαστάσεων της κουλτούρας (cultural dimension theory) αναπτύχθηκε αρχικά με αφορμή σειρά ερευνών που διεξήγαγε ο Geert Hofstede μεταξύ των 117.000 υπαλλήλων της εταιρείας ΙΒΜ, εγκαταστημένων σε διάφορες χώρες κατά την περίοδο 1967-1973, 70 countries.


Έκτοτε, η έρευνα ξέφυγε από τα επιχειρησιακά σύνορα και επικεντρώθηκε στην ανάλυση της κουλτούρας διαφόρων λαών. Επεκτάθηκε σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών, αποκαλύπτοντας πολύτιμες πληροφορίες για τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των λαών αυτών (μεταξύ αυτών και της Ελλάδας). Έτσι διαμορφώθηκε η θεωρία Hofstede που βοήθησε στην καλύτερη κατανόηση της κουλτούρας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε λαού. Όπως ήταν φυσικό, τα συμπεράσματα των ερευνών αυτών αξιοποιήθηκαν κατά κόρον από ειδικούς του διεθνούς Marketing, του Management, των Διεθνών Σχέσεων, της Διπλωματίας, της διαπολιτισμικής Ψυχολογίας κ.ά προκειμένου να προσαρμόσουν ανάλογα τις στρατηγικές & πολιτικές τους στα δεδομένα της κάθε χώρας.


Γίνεται κατανοητό πως κάθε χώρα έχει τη δική της κουλτούρα, παραδόσεις και ταμπού. Έτσι κατά τον σχεδιασμό μιας στρατηγικής, τα στελέχη των Ελληνικών επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν σε βάθος την κουλτούρα (Philip Kotler; Principles of Marketing; 4th European Edition, 2005) του Έλληνα καταναλωτή και πως αυτή επηρεάζει την καταναλωτική συμπεριφορά του, πριν προχωρήσουν σε οποιοδήποτε σχεδιασμό. Η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων αυτών, όχι μόνο μπορεί να παρέχει τα μέσα για την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών, αλλά και για την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας μιας στρατηγικής έναντι του ανταγωνισμού.


Η αρχική θεωρία του Hofstede πρότ