top of page
Search
  • Writer's pictureGeorgios Stergiou

Αλλάζοντας και πως να αντιμετωπίσετε την αλλαγή



Κατάσταση τώρα


Αυτή τη στιγμή περνάμε παράξενες καταστάσεις. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο με πολλές αλλαγές. Κοινωνικές, υγειονομικές, οικονομικές, επαγγελματικές. Έχουμε και έναν ιό που μας περιορίζει. Μας δημιουργεί πρωτόγνωρα αισθήματα.

Περνάμε πολύ καιρό απομονωμένοι, στο σπίτι, για να βγούμε πρέπει να ακολουθούμε μια ρουτίνα που πολλοί από εμάς δεν συμφωνούν, ίσως νιώθουν ότι έχουν περιοριστεί, δεν το καταλαβαίνουν. Πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, υπάρχει μια απομόνωση.


Φόβο μαζί με θυμό, αγανάκτηση μαζί με θλίψη και ανασφάλεια.

Τα παιδιά είναι περισσότερες ώρες μαζί μας, ίσως πιο πολύ από ποτέ. Ζευγάρια που τα κατάφεραν τον Μάρτιο, τώρα πάλι μαζί…….ρουτίνα, μη ελευθερία. Φίλοι μακριά, επικοινωνία με κομπιούτερ και κινητό είναι πια μια καθημερινότητα.


Και από πάνω έχουμε και την τηλεόραση, τα νέα, να μας βομβαρδίζουν με αρνητικότητα, φοβίες και αλλά πολλά.


Πως λοιπόν αντιμετωπίζεται αυτή η αλλαγή; Σε αυτό το μπλογκ γράφω κάποια πράγματα που με βοηθάνε προσωπικά. Ακολουθώ μια σειρά, κάποιες μεθοδολογίες και υπάρχουν και κάποιες ασκήσεις, γιατί άλλο η θεωρία και άλλο η πρακτική.

Όλες οι ασκήσεις παίρνουν δευτερόλεπτα…..άντε λεπτά. Η συμβουλή μου λοιπόν είναι να τις κάνετε, δοκιμάστε τες κάποια στιγμή. Θα δείτε τις αλλαγές άμεσα.



Περί Ελλήνων

Στην Ελλάδα μια από τις πιο χρησιμοποιημένες λέξεις/εκφράσεις είναι «δεν γίνεται». Δεν ξέρω το λόγο, σε άλλο μπλογκ ίσως να μιλήσω πιο πολύ για αυτό το θέμα. Είναι στη φύση μας; Προσωπικά δεν νομίζω. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι περνάμε από το 2008 κάποιες κρίσεις; Προσωπικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολίτικες, υγειονομικές; Φυσικά.

Ίσως είναι και η ψυχολογία μας.

Είναι πολλά. Το γεγονός όμως είναι ότι το ακούς συχνά. Από όλους. Από φίλους, από υπηρεσίες, από την κοινωνία. Δεν αλλάζουμε. Είμαστε έτσι. Πάντα έτσι είμασταν. Είμασταν όμως; Είμασταν;


Σκέφτηκες όμως ποτέ ότι υπάρχει και μια άλλη μεριά; Ότι ίσως γίνεται; Και δεν εννοώ να γίνεις σούπερ θετικός, Αμερικάνος όπου όλα είναι δυνατά (που ίσως θα μας έκανε καλό μέχρι ενός σημείου), η να ζεις στο δικό σου κόσμο και πραγματικότητα. Δεν σου λέω να αλλάξεις με αυτό τον τρόπο.

Απλά να ρωτήσεις τον εαυτό σου. Μήπως γίνεται; Αν θα μπορούσε να γίνει, πως εγώ θα έπρεπε να είμαι; Το περιβάλλον μου; Υπάρχει κάποιος που το έχει είδη κάνει;


Άρχισε από το ποια θα ήταν η ιδανική κατάσταση με όσα έχεις αυτή τη στιγμή. Τώρα έχεις την αρχή, σαν ένα σύστημα πλοήγησης…..ξέρεις από που φεύγεις. Μπορείς να βάλεις τον προορισμό.

Σκέψου ότι γίνεται…..άλλαξε αυτό πρώτα. Γίνεται; Επανέλαβε, πες το να το ακούσεις……..Ναι γίνεται. Απλά δεν ξέρω πως……ακόμη.

Μετα κοιτάς το γιατί;



Γιατί


Λένε στα αγγλικά, If nothing changes, nothing changes. Αν τίποτα δεν αλλάξει, τίποτα δεν αλλάζει. Και η αλλαγή αυτή θα αρχίσει από εσένα. Γιατί αυτό; Γιατί εσύ έχεις τον έλεγχο.

Και εσωτερικά αλλά και εξωτερικά.

Άρχισε με το να αποδεχτείς ότι όλα όσα είναι μπροστά μας, είναι προκλήσεις. Ευκαιρίες για να γίνουμε καλύτεροι. Σκέψου στο παρελθόν λοιπόν, όταν κάποτε είχες μια πρόκληση, μια στιγμή που πίστευες ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνεις κάτι και το έκανες. Πως ένιωσες μετά; Άρα γίνεται. Το έχεις είδη κάνει.


Γιατί λοιπόν θες να αλλάξεις; Εδώ μπορείς να κάνεις μια άσκηση που κάνουν μεγάλες εταιρίες όταν θέλουν να βρουν τον κυρίως λόγο που κάτι έγινε λάθος. Αυτή η μέθοδος έρχεται από την Ιαπωνία, συγκεκριμένα η εταιρία Toyota ήταν η πρώτη που την εφάρμοσε. Και δουλεύει. Έχουν γραφτεί βιβλία για αυτή και πολλές άλλες εταιρίες έχουν εφαρμόσει αυτή τη μέθοδο με εντυπωσιακά αποτελέσματα.


Ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Τα πέντε γιατί. Πως; Ρώτησε και απάντησε πέντε γιατί.

Θα δώσω ένα παράδειγμα….Πίνω πολύ, είναι κάτι που θες να ξεπεράσεις.

1. Γιατί πίνω – Γιατί μου αρέσει.

2. Γιατί μου αρέσει – Γιατί ξεφεύγω.

3. Γιατί ξεφεύγω – Γιατί δεν θέλω να σκέπτομαι.

4. Γιατί δεν θέλω να σκέφτομαι – Γιατί όλα γύρω μου έχουν πολύ στρες και έχω ανάγκη να ξεχαστώ, να ηρεμίσω.

5. Γιατί θέλω να ξεχαστώ και να ηρεμήσω – Γιατί δεν είμαι χαρούμενος/η με τη ζωή μου, τις καταστάσεις, όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου. Δεν νιώθω ότι έχω τον έλεγχο.


Άρα πίνω γιατί δεν είμαι χαρούμενος/η με όσα γίνονται γύρω μου και έχω χάσει τον έλεγχο.

Με βοηθάει αυτό; Αν όχι πρέπει να αλλάξω. Και πως……κοιτάζω το 5ο γιατί. Αυτή είναι η πραγματική αιτία.

Αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί παντού όπου θέλεις να αλλάξεις μια συνήθεια. Απλά άλλαξε το πίνω με το τρώω, καπνίζω, κάνω καταχρήσεις, φωνάζω, νευριάζω, ……..



Πως θα μπορούσες να κάνεις την αλλαγή;



Δυο διαστάσεις:


Εσωτερικά

Αρχίζεις να βλέπεις τι κάνεις, να ακούς τι λες (στον εαυτό σου αλλά και σε άλλους), τι νομίζεις ότι λένε οι άλλοι για εσένα, πως αισθάνεσαι, τι νιώθεις.

Αρκετές φορές έχω σκεφτεί ότι αν όλα όσα λέω εγώ για τον εαυτό μου σε εμένα τα έλεγε ένας φίλος μου, η κάποιος άλλος σε μένα, θα είχα «πλακωθεί» αρκετές φορές μαζί τους.


Ρώτα λοιπόν, γίνε παρόν. Όταν είσαι στο κάδρο, δεν μπορείς να δεις την εικόνα. Μην ξεχνιέσαι απλά ή προσπαθείς να ξεχαστείς. Το έχουμε και αυτό ανάγκη αλλά με μέτρο. Άδραξε τη στιγμή, και παρατήρησε. Βγες έξω από το κάδρο σου. Κάνε ένα βήμα πίσω.


Κοίτα συνήθειες. Αν για παράδειγμα κάθε Παρασκευή, σε κάποια συγκεκριμένη ώρα κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση και βάζεις ένα ποτήρι κρασί ή κάτι να πιείς. Εδώ έχεις μια συνήθεια. Μια ένωση στα κυκλώματα του μυαλού σου που εκείνη τη μέρα, εκείνη τη στιγμή… Αυτόματα σχεδόν ανοίγεις ένα μπουκάλι, βάζεις παίρνεις ένα ποτήρι.

Εσωτερικά λοιπόν είναι ότι καταλαβαίνεις, ότι αναγνωρίζεις αυτό το γεγονός. Αυτό τον προγραμματισμό.

Παράλληλα κοιτάς και το 5ο γιατί σου. Άρχισε να παρατηρείς τι σε κάνει να μην είσαι χαρούμενος να νιώθεις ότι δεν έχει τον έλεγχο. Αλλά και τι σε κάνει να είσαι χαρούμενος και να έχεις τον έλεγχο. Και άλλαξε το. Εσωτερικά πρώτα και μετα εξωτερικά.

Άσκηση

Σκέψου τι έχεις, τι σε κάνει χαρούμενο, που είσαι ευγνώμων στη ζωή σου. Γράψε 5 πράγματα

1.

2.

3.

4.

5.

Πως νιώθεις τώρα;


Εξωτερικά

Εδώ είναι το περιβάλλον σου. Ίσως ακόμη και οι κοντινοί σου άνθρωποι, οι φίλοι σου ακόμη και η οικογένεια σου. Θέλει προσοχή και να καταλάβεις ότι δεν είναι δική σου δουλειά να αλλάξεις τους άλλους. Δεν είναι το εγώ από εγωιστική μεριά, όπως εγώ ξέρω, αλλά το εγώ από εσωτερική μεριά, εγώ τι θέλω, εγώ τι νιώθω, εμένα τι με κάνει να νιώθω καλά. Και δεν θέλει ενοχές.


Άλλες αλλαγές μπορεί να είναι η δουλειά σου και ο τρόπος που δουλεύεις. Πως ξοδεύεις τον ελεύθερο σου χρόνο. Ακόμη και πως ζεις. Σου αρέσει, αν όχι μπορείς, να αλλάξεις. Σιγά σιγά. Βήμα βήμα.

Στο παράδειγμα λοιπόν που αναφέρω έχει να κάνει με το μπουκάλι κρασί. Έχεις κρασί στο σπίτι; Εξωτερική αλλαγή είναι να μην υπάρχει το μπουκάλι στο σπίτι. Να μην πας στο σούπερ μάρκετ να πάρεις το κρασί. Η όταν πας και είσαι έτοιμος να το κάνεις….τι στιγμή που απλώνεις το χέρι σου να το πάρεις για να το βάλεις στο καλάθι, να σταματήσεις και να σκεφτείς. Θα με κάνει πραγματικά χαρούμενο αν πιώ; Τι έλεγχο θα έχω;


Άλλαξε λοιπόν το περιβάλλον σου. Άλλαξε τη ρουτίνα σου. Τι βλέπεις, τι ακούς, τι μυρίζεις, τι νιώθεις. Τι σε επηρεάζει.

Άσκηση.

Με το που σηκωθείς, βάλε μουσική. Ένα τραγούδι που σε κάνει να γελάς, να νιώθεις καλά, σε ανεβάζει. Αν όχι το πρωί, κάνε το τώρα.

Πως νιώθεις μετα το τραγούδι;



Τέσσερις αλλαγές για προσωπική ανάπτυξη


Είδαμε λοιπόν τις δυο διαστάσεις. Εσωτερικά και εξωτερικά.

Τώρα είναι καιρός να κοιτάξεις βαθιά.

Χρησιμοποίησε το 5ο γιατί σου και δες τι σε κάνει να μην είσαι, στο παράδειγμα που έδωσα, χαρούμενο/η ή να έχεις το έλεγχο. Γράψε κάποια πράγματά κάτω. Αν μπορούσες να έχεις ότι ήθελες, 1 εκατομμύριο ευρώ στο λογαριασμό σου για παράδειγμα, τι θα άλλαζες; Μπορείς να επαναφέρεις η να δημιουργήσεις κάποια από αυτά τα πράγματα;


Νοητικές αλλαγές

Οι πιο βασικές είναι οι νοητικές αλλαγές και η αρχή. Γιατί; Είναι η βάση. Όπως όταν μαθαίνεις κάτι, πχ χορό, κάνεις τα βασικά βήματα συνέχεια, σχεδόν μέχρι να βαρεθείς, επαναλήψεις και ξανά επαναλήψεις. Μόνο όταν δεν χρειάζεται να πια να σκεφτείς, ή να δεις τι κάνεις, βάζεις και άλλα, αρχίζεις να μαθαίνεις φιγούρες. Μετα νιώθεις, αισθάνεσαι και απολαμβάνεις.

Σκέψου το παρελθόν σου. Θυμήσου στιγμές που νοητικά ήσουν ανεβασμένος/η. Τι έκανες τότε; Τι ένιωσες; Γύρισε λοιπόν πίσω σε αυτά τα βήματα. Ρώτα τα 5 γιατί σου αν δεν είναι κάτι που καταλαβαίνεις ή σου έρχεται άμεσα.


Άσκηση

Βρες κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις. Πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε

Θέλω να αλλάξω…….

1. Γιατί

2. Γιατί

3. Γιατί

4. Γιατί

5. Γιατί

Τι παρατηρείς;



Σωματικές αλλαγές

Όταν ένιωθες καλά με τον εαυτό σου, σωματικά πως ήσουν; Έκανες γυμναστική, έτρεχες, περπάταγες, πήγαινες βόλτες; Πρόσεχες τι έτρωγες;

Μπορεί να μην έχεις τη χρηματική άνεση ή τον χρόνο ή να αρχίσεις εδώ να λες πάλι δεν γίνεται, δεν έχω. Βγάλε το από το μυαλό σου τη λέξη δεν και απλά ρώτησε… Τι χρειάζομαι.

Αλλάζεις και κουβαλάς τις νοητικές αλλαγές στη σωματική αλλαγή.


Στο Μεξικό στο διαμέρισα που ζουσα είχαμε 2 γυμναστήρια. Με το πάτημα ενός κουμπιού, του ασανσέρ, ήμουν στο γυμναστήριο. Εδώ δεν έχω αυτή την δυνατότητα. Και όταν επέστρεψα Ελλάδα δεν είχα ούτε τα χρήματα για να γραφτώ σε γυμναστήριο. Τι γίνεται λοιπόν; Ήξερα ότι χρειαζόμουν γυμναστική γιατί μου έκανε καλό. Άρχισα να περπατάω, να εξερευνώ, να τρέχω στη φύση. Παράλληλα όταν έβρεχε κατέβασα εφαρμογές για ασκήσεις. Βρήκα μια που λέγεται 7 λεπτά. Διάβασα, έμαθα για το στυλ αυτών των ασκήσεων και τώρα κάνω μόνο αυτό. Έχω τα ίδια αποτελέσματα και επειδή μου αρέσει, το κάνω κάθε μέρα. Και είναι και μόνο 7 λεπτά. Οπότε γλυτώνω τα 50 και 60 λεπτά στο γυμναστήριο, που είναι 5 ώρες την εβδομάδα. Χρόνος. Γλυτώνω φυσικά και χρήματα. Και έχω και τον έλεγχο.


Πάντα έτσι είναι όταν αλλάζουμε το δεν γίνεται με το γίνεται. Στο τέλος μας βγαίνει πάντα σε καλό. Μας κάνει δυνατότερους, μας γεμίζει αυτοπεποίθηση.

Και δεν είναι μόνο η άσκηση, η σωματική αλλαγή. Είναι και ο τρόπος που στέκεσαι, περπατάς, τι λέει το πρόσωπο σου, αν χαμογελάς. Υπάρχουν πολλές μελέτες που λένε ότι μπορείς να αλλάξεις πως νιώθεις, απλά με το να αλλάξεις το σώμα σου πρώτα.

Σκέψου έναν ηθοποιό. Πως μπαίνει στο χαρακτήρα που παρουσιάζει; Πως σε κάνει να το δεις; Δεν είναι τι λέει. Είναι πως το λέει. Αλλά πιο σημαντικό είναι το σώμα του τι λέει.


Άσκηση.

Στάσου πάνω, ψηλά, λες και κάποιος τραβάει αυτή την αόρατη κλωστή που περνάει μέσα από την σπονδυλική σου στήλη. Άπλωσε τα χέρια σου στο πλάι, τέντωσε τα. Τώρα πάρε 3 βαθιές ανάσες… Κράτα τες και σιγά σιγά βγάλε τον αέρα από το στόμα σου… Με θόρυβο.

Πως νιώθεις;



Ψυχολογικές αλλαγές

Πιστεύω ότι είμαστε ό,τι οι σκέψεις και η ψυχολογία μας μας λέει ότι είμαστε. Οπότε πρόσεξε τι λένε οι σκέψεις σου για εσένα, τι σκέφτεσαι. Γιατί οι σκέψεις έχουν δύναμη, ζουν μέσα μας και ταξιδεύουν. Αφουγκράσου τι λες για εσένα. Όλοι έχουμε μέσα μας ένα μικρό Γκρέμλιν όπως το λέω. Άλλοι το λένε διάολο, ζιζάνιο… πες το όπως θες. Απλά κατάλαβε ότι είναι παρόν. Και δεν βοηθάει, αλλά μη θυμώσεις μαζί του. Μάθε να το ακούς, κατάλαβέ ότι το κάνει γιατί προσπαθεί να σε προστατεύσει από αυτά που ξέρεις, από συνήθειες και προγραμματισμούς που έχεις βαθιά μέσα σου. Προγραμματισμούς που έγιναν από όταν γεννήθηκες μέχρι τα τέσσερα και τα επτά σου χρόνια. Φοβίες, ανασφάλειες, καταναγκασμούς, ενοχές. Πράγματα που είδες και ένιωσες γύρω σου, που ίσως δεν καταλάβαινες, απλά τα δέχτηκες. Τυπώθηκαν στο υποσυνείδητο σου και έγιναν μέρος του χαρακτήρα σου.


Εδώ θέλει προσοχή γιατί κάνουμε όλοι ένα λάθος, και εγώ μέσα. Είναι πιο εύκολο να κατηγορήσουμε άλλους. Να πούμε ότι άλλοι φταίνε... Ναι, δεν έχουμε έλεγχο σε μικρές ηλικίες και ναι σε πολλά φταίει το περιβάλλον, όπως οι γονείς για παράδειγμα. Μην τους τα φορτώνεις. Το έκαναν γιατί έπρεπε, γιατί έτσι ήξεραν, γιατί είχαν τα δικά τους. Οι περισσότεροι το έκαναν με αγάπη. Σε έκαναν αυτός/η που είσαι. Είσαι έτσι όπως πρέπει να είσαι. Και δέξου το. Απλά κάνε το καλύτερο. Μην σκάβεις και ψάχνεις στο παρελθόν… Μπορείς αν θες. Απλά δέξου το. Αυτά τα χαρτιά πήρες, αυτές τις ζαριές είχες. Και;;;; Το παρελθόν δεν αλλάζει. Μόνο το παρόν… και το μέλλον.

Συγχωρέσε, εκτίμησε τη στιγμή και εκείνους, δέξου ότι όλα είναι όπως πρέπει να είναι, γιατί κάτι έχεις να μάθεις. Ίσως πως να λες περισσότερο… γίνεται.

Και με αγάπη. Για εσένα, για τους άλλους. Για όλα. Έτσι δεν λένε και όλες οι θρησκείες;


Άσκηση

Σκέψου κάτι που σε ανεβάζει. Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου ότι είσαι εκεί. Παραλία, ήλιος, δάσος, ανθρώπους που αγαπάς. Για 2 λεπτά είσαι εκεί……δες, άκου, μύρισε, νιώσε.

Πως νιώθεις τώρα;



Πνευματικές αλλαγές

Τώρα πάμε ακόμη βαθύτερα. Ποιος ο λόγος που είσαι εδώ. Γιατί τυραννιέμαι έλεγε η μητέρα μου, καλά να είναι εκεί που είναι. Ίσως όχι ο καλύτερος τρόπος. Ίσως το τυραννιέμαι να έπρεπε να αλλάξει με το δοκιμάζομαι. Αλλάζω εξωτερικούς παράγοντές….ακόμη και λέξεις. Γιατί όπως είπα….οι λέξεις και οι σκέψεις ζουν και ταξιδεύουν μακριά.

Γιατί λοιπόν είσαι εδώ; Σε αυτή τη ζωή, σε αυτή την κατάσταση, χώρα, πόλη. Για να γίνεις καλύτερος. Για να μεγαλώσεις πιστεύω. Αλλά κάνε την έρευνα σου. Διάβασε, ψάξε, κοίτα, άκου και προπαντός….. νιώσε. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Αρκετές φορές αυτός ο λόγος δεν θα φανερωθεί για καιρό, ίσως χρόνια. Δέξου το, εκτίμησε ότι έχεις και όποιον έχεις και προχώρα κοιτώντας μπροστά. Μπορείς. Είναι δύσκολο; Αλλάζουμε το δύσκολο με πρόκληση… Ναι είναι μια πρόκληση. Άρχισε με εκτίμηση. Για τα όσα έχεις. Ζήτα τις απαντήσεις, γράψτες, βγάλτες από μέσα σου και δες μια άλλη μεριά. Μάθε να συγχωρείς.


Άσκηση

Κλείσε τα μάτια σου και σκέψου 5 πράγματα που είσαι ευγνώμων. Δες τα, άκου τα, μύρισε τα, νιώσε τα. Γράψε τα εδώ:

1.

2.

3.

4.

5.

Πως αισθάνεσαι τώρα;



Τι θα μπορούσε να γίνει και για πόσο


Τι θα μπορούσε να γίνει;

Όλα γίνονται, αλλά σιγά σιγά. Βρες κάποιον που θαυμάζεις, μίλα μαζί του, ένα μέντορα. Κάποιος μου είπε κάποτε…….do not listen to the people you like, listen, to the people you want to be like - μην ακούς τους ανθρώπους που γουστάρεις, αλλά τους ανθρώπους που θα γούσταρες να ήσουν (σαν και αυτούς).

Μερικά πράγματα για εμπέδωση εδώ

1. Ο μέντορας είναι κάποιος που δεν σου λέει καλά πράγματα αλλά σε πιέζει και είναι ειλικρινής απέναντι σου, ακόμη και αν πονάει.

2. Πρέπει να τον βρεις. Κοίτα πάνω όχι κάτω. Βρες κάποιον που είναι όπως θα ήθελες να ήσουν και να γίνεις, όχι κάποιον που δεν θα ήθελες. Πρέπει να τον σέβεσαι βαθιά για να τον ακούς.

3. Πρέπει να έχει κάποιο πλούτο που θα ήθελες να αποκτήσεις. Νοητικό σωματικό, ψυχολογικό, πνευματικό. Μπορεί να είναι χρήματα, ανέσεις, επιλογές ζωής.

4. Είμαστε ο μέσος όρος των 5 πιο κοντινών μας ανθρώπων. Το περιβάλλον μετράει, οπότε διάλεξε προσεκτικά. Και μιλάω και για δουλειά. Τίποτα τοξικό δεν κάνει καλό.

5. Οι καλοί μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι πετυχημένοι από τους άλλους.

6. Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις και να ζητήσεις. Κάποτε άκουσα την έκφραση «Οι ντροπαλοί άνθρωποι πεθαίνουν φτωχοί».


Δεν έχεις τέτοιους ανθρώπους γύρω σου; Ψάξε, ρώτησε. Δες βίντεο από το ΥouΤube, Vimeo, TED, διάβασε βιογραφίες, δες ταινίες που σε ανεβάζουν με ανθρώπους που πέρασαν πολλά αλλά τα κατάφεραν. Που είχαν ένα γιατί και το κυνήγησαν.



Για πόσο;

Κάνε ότι ανέφερα για τουλάχιστον 3 εβδομάδες, μέχρι ο εγκέφαλος σου να δημιουργήσει ενώσεις, προγραμματισμούς και να γίνουν μια συνήθεια. Να το κάνεις απλά, χωρίς το μυαλό, ή τα Γκρέμλιν σου να σε επηρεάζουν. Να μπορείς να τα αγνοήσεις, να τους πεις ότι τα ακούς, αλλά τώρα αλλάζεις. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Έχω εδώ τρία κόλπα

1. Βάζω μικρές σημειώσεις σε μέρη κλειδιά. Στον καθρέφτη, στο μπάνιο, στο γραφείο μου και μαρκάρω εκεί τις συνεχόμενες μέρες που αλλάζω και δημιουργώ μια διαφορετική συνήθεια.

2. Στον κάθε μήνα είναι δυο μέρες που μπορώ να χάσω, να μην κάνω κάτι που έχω βάλει στόχο. Αλλά όχι 2 φορές/μέρες συνεχόμενες. Ξέρω ότι θα με κάνει να νιώσω καλύτερα όταν το πέτυχω.

3. Βάζω μικρούς στόχους. 7 μέρες συνεχόμενες. Όταν φτάσω 7, το κάνω 10, στις 9 το κάνω 14 και στις 14, 21. Μετα πάω για μήνα. Ο μήνας μετα αρχίζει ξανά. 7 μέρες. Γίνονται 10, 14, 21, 30…….Κάθε μήνας και μια καινούργια αρχή. Έτσι μπορεί να γίνει και η μέρα. Την σπάω……πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ. Μέχρι να μην το σκέπτομαι. Όπως όταν πλένεις τα δόντια σου ή στρώνεις το κρεββάτι σου.



Φαντάσου αν το έκανες



Είναι λοιπόν όλα μια πρόκληση; Ναι, αλλά με συστήματα, με μεθοδολογία, με εξάσκηση, με πρακτική και με πείσμα, όλα γίνονται. Μπορούμε να αλλάξουμε. Ανεξάρτητα την ηλικία μας.

Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω αρκετά.

Όχι γιατί πρέπει…….αυτό σου βάζει ένα βάρος. Μια πίεση. Όπως όταν θες να σηκωθείς από την καρέκλα και κάποιος σε πιέζει κάτω. Δεν.

Οι λέξεις είπαμε ζουν και ταξιδεύουν. Απλά δες τι θες για εσένα. Για τους δικούς σου, προσωπικούς λόγους.


Όλοι μας θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, να αλλάξουμε τις συνθήκες μας προς το καλύτερο. Όταν είμαστε ΕΜΕΙΣ έτοιμοι όμως. Γίνε λοιπόν. Είσαι…..τι περιμένεις;

Λεφτά κάνεις, χρόνο όμως όχι.


Φαντάσου…..φαντάσου πως θα νιώθεις όταν γίνουν οι αλλαγές που θέλεις. Πως θα νιώθεις. Πως θα αισθανθείς. Το ίδιο όπως κάποια στιγμή στο παρελθόν κατάφερες κάτι που πίστευες, που πόνεσες να καταφέρεις. Ίσως οι γύρω σου έλεγαν ότι δεν γίνεται, δεν μπορείς. Πως ένιωσες όταν τους είπες ότι το κατάφερες; Πως περπάταγες; Στα σύννεφα;


Φαντάσου μια ζωή με αλλαγές. Μια ζωή διαφορετική. Μια ζωή που όταν την σκέφτεσαι σου φέρνει αυτό το χαζό χαμόγελο στο πρόσωπο που όταν το βλέπουν άλλοι ίσως και να φοβούνται!!!!!. Φαντάσου να μπορείς να δείξεις αυτό τον τρόπο σκέψης στα παιδιά σου, στους ανθρώπους που αγαπάς.

Φαντάσου, διαλογίσου, σκέψου και νιώσε…..Το βασικό. Νιώσε πως θα είναι να έχεις αυτά που φαντάζεσαι. Νιώσε πως θα είναι να έχεις ότι θες. Να αλλάξει η ζωή σου, οι συνθήκες.



Τελικές σκέψεις


Όλα γίνονται, και όλα έχουν μια άλλη μεριά, μια άλλη διάσταση. Ακόμη και οι κρίσεις που περνάμε. Δεν θα σταματήσουν ποτέ. Ένα ενδιαφέρον βιβλίο εδώ είναι το «Το ταξίδι του ήρωα» από τον Τζόσεφ Κάμπελ (The hero’s Journey by Joseph Campbell). Οι προκλήσεις δεν σταματούν ποτέ.


Εκτίμησε λοιπόν τι έχεις, για να μπορείς να αποκτήσεις ότι θες. Δέξου το γεγονός ότι θα αλλάξεις, και όλα είναι δυνατά. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Για να γίνουμε καλύτεροι. Προς εμάς αλλά και προς τους άλλους.


Σκεπτόμενος λοιπόν τον κορονοϊό, ίσως οι απομόνωση μας κάνει καλό, εκτιμάμε ότι είχαμε και θα έχουμε κάποια στιγμή ξανά. Ίσως όλες οι αλλαγές μας βελτιώνουν, αλλάζουμε.


Άρχισε από αυτό, για να μπορέσεις να δεις στα αγγλικά αυτό που λένε, Collateral beauty. Την παράλληλη ομορφιά. Την ομορφιά και στα χάλια. Με δύναμη, θετικότητα και αγάπη άλλαξε. Από εκεί.


16 views0 comments
bottom of page